Een studie volgen terwijl je zwanger bent op het hbo, komt niet vaak voor. Vooral niet als je twee keer zwanger bent tijdens je hbo studie. Hoe ervaar ik dat nu eigenlijk? Zwanger naar school en studeren met een dreumes? Is het te doen? Hoe zijn de reacties? In deze blog vertel ik jullie mijn ervaring.

Eerste zwangerschap

Toen ik zwanger was van Fenna, liep ik stage. Gelukkig maar, want ik moest er niet aan denken om iedere keer oog in oog te staan met mijn leeftijdsgenoten met een dikke buik. Ik wist zeker dat er alleen maar nare blikken van zouden ontstaan of reacties zoals: ‘heb je háár gezien? ze is zwanger!’ Anyway, ik had een super chille stage bij In Love With Health en Lisa was zo lief voor me. Als ik me even niet goed voelde, had ze er totaal geen problemen mee dat ik van uit thuis werkte. Ik heb tot mijn 38ste week zwangerschap stage gelopen, en ik heb het zeker niet als onprettig ervaart. Ik vond het wel fijn om even weg te zijn van school.

Studeren met een baby

Toen Fenna alweer 7 maanden oud was, pakte ik mijn studie weer op. Ik had namelijk ‘zwangerschapsverlof’ gekregen van school. Ik begon aan mijn derde jaar en merkte dat het soms even bijpoten was. Maar gelukkig heb ik het allemaal in een keer gehaald. Ik merkte ook dat ik een heel ander leven leidde dan mijn studiegenoten. Als zij thuiskwamen, hadden ze niet meer veel verplichtingen en gingen het liefst elk weekend uit. Ik kwam thuis, moest koken, Fenna van de kinderopvang halen, haar eten geven, in bad doen en in bed leggen. En dat slokte soms wel wat van mijn avonduren op. Als ik dan eenmaal op de bank zat was ik ook kapot. Al mijn projecten en leren voor tentamens deed ik voornamelijk in de trein (Maastricht – Eindhoven 1 uur reistijd).

Tweede zwangerschap

Toen ik in de tweede helft van mijn derde jaar zat, raakte ik weer (ongepland) zwanger. Ik had hier niet meer op gerekend toen ik weer aan school ging beginnen om zo snel weer zwanger te worden. Ik heb een video opgenomen waarin ik uitleg hoe dit ‘ongelukje’ is gebeurd. Zodat jullie in ieder geval wel weten dat ik heel voorzichtig geweest ben. Maar goed, ik zat dus nog op school en had best veel schooluren. Soms zat ik wel van 09.00 uur tot 17.00 uur op school. In de eerste maanden zag je niet veel van mijn buik. Het was immers nog erg koud en kon mijn buikje nog goed verstoppen onder shawls en wijde kleding. Toen de lente aanbrak, kwam hier echter wel verandering in. Ik was immers al zes maanden zwanger, mijn buik was goed zichtbaar én de temperaturen stegen plotseling richting de 30 graden. Het was bijna onmogelijk om mijn buik nog te verbergen…

Zo kwam ik op een dag naar school  – voor de eerste keer duidelijk zichtbaar – en ik had het gevoel dat de hele school me aan zat te gapen. Zodra ik langs een groepje meiden liep, begonnen ze al te fluisteren. Ook jongens draaiden hun hoofd als ik langsliep om vervolgens hard te lachen om mijn buik. Docenten begonnen ook te zien dat ik zwanger was (ik had dit expres niet aangegeven, misschien omdat ik ook niet durfde) en vroegen me steeds naar mijn zwangerschap. Op zich heel lief; maar ik wilde me toch echt blijven concentreren op mijn studie.

Uit eindelijk was het wel duidelijk voor al mijn docenten en studiegenoten dat ik zwanger was. Ook al keek iedereen me nog met een scheef oog aan als ik de klas binnen kwam, daar had ik me op een gegeven moment wel weten overheen te zetten. Ook toen ze hoorde dat dit niet mijn eerste maar tweede zwangerschap was, werden hun ogen groter van verbazing. Ikzelf was net zo verbaasd.

Vakantie

Op dit moment heb ik mijn zomervakantie. Lekker vroeg (begin 15 juni)! Maar ik ben echt blij. Ik moest er niet aan denken om hoogzwanger naar school te gaan. Natuurlijk ben ik pas in september uitgerekend en ben ik niet van plan om mijn studie stop te zetten zoals bij Fenna. Ik ga namelijk afstuderen en heb geen zin om weer vertraging op te lopen. Het kan dus makkelijk zo zijn dat ik tijdens mijn afstuderen moet bevallen; maar met een beetje hulp zal het me wel lukken om vanuit thuis alles te doen.

Het is natuurlijk raar om een jong meisje op je school te zien die zwanger is. Was of ben jij ook zwanger terwijl jij je studie nog volgde? Ik ben benieuwd naar jullie ervaring!

Liefs,

Rowena

4 Comments

  1. wauw echt knap van je dat alles zo goed toch lukt! trek je zeker niks aan van wat anderen zeggen want je gaat zo een ontzettend mooie toekomst tegemoet. En echt heel veel succes nu al met de bevalling!!!

  2. Ik vind t knap hoe je t allemaal doet!! Echt respect! Wees trots op jezelf en anderen lullen toch wel. Wat je ook doet. Liefs

  3. Ik was ook zwanger tijdens mijn studie. De reacties, blikken en gefluister viel me op zich nog wel mee! Ik was vooral heel erg trots op dat wonder in mijn buik 🙂

Write A Comment