Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, begon het. Wat heb ik nu eigenlijk allemaal nodig? Tijdens mijn zwangerschap werd ik overladen door honderden uitzetlijsten en spulletjes die ik nodig zou moeten hebben. Je weet gewoon simpelweg niet meer waar je moet beginnen, vooral niet als je voor de eerste keer zwanger bent. Nu Fenna eindelijk geboren is, is me echt duidelijk geworden welke spullen ik écht nodig heb en welke niet. Nu heb je natuurlijk het allerbelangrijkste van de hele babykamer, namelijk: de commode. Maar wat moet hier nu precies in? Je hebt natuurlijk ook een (grote) kledingkast, maar wat stop je nu in de commode en wat stop je nu in de kledingkast?

Nu heb ikzelf een grote commode met drie grote lades. Ik heb ze heel praktisch ingedeeld (vind ikzelf). Ik geef jullie een kijkje in mijn commode wat ik erin heb, en welke spulletjes je ook écht nodig hebt. Dus ben jij een mama (to be) en weet je niet wat er nu precies in moet? Lees dan snel even verder.

Wat zit er in mijn commode?

Op mijn commode staat een mandje met badolie, zwitsal babylotion, thermometer en zinkzalf. Nog wat decoratie, namelijk de mijlpaalblokken en een doosje voor de billendoekjes, zoals jullie konden lezen in deze blog

In de eerste lade heb ik echt de allerbelangrijkste dingetjes liggen die je wel vaker nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan luiers, spuugdoeken etc. Dus wat zit er nu precies in lade 1?

Lade 1

 • Luiers
  Ruim deze zodanig in zodat je er gewoon een uit kan pakken, om er nu een hele verpakking in te proppen werkt niet. Het is dus belangrijk dat jij snel een schone luier kunt pakken, voordat je baby weer een boodschapje achterlaat.
 • Hydrofiele luiers
  Toen mijn moeder vertelde dat ik deze nodig had, dacht ik echt bij mezelf: wat zijn dát? Ik dacht aan katoenen luiers, want wat een vreemde naam voor een stoffig doek. Nou ja, in ieder geval, ze zijn heel handig. Ze worden gebruikt als extra over het aankleedkussen hoeslaken, om de baby af te drogen na een bad en als kussen. Daarom bewaar ik deze sowieso in de eerste lade.
 • Spuugdoekjes
  Ben je je kleine aan het verschonen en spuugt plotseling? Dan is het handig om meteen en snel een spuugdoekje te kunnen pakken.
 • (Hydrofiele) washandjes
  Misschien heb je deze niet elke dag nodig, maar wel vaak genoeg.
 • Crèmes / Badzeep
  De crème die ik haat vaakste gebruik, staat op de commode in het roze mandje. 
 • Speentjes
  Blijft je kleine huilen tijdens het aankleden? Lade open, speentje pakken en huppakee. 
 • Borstel / Nagelschaartje / Kam
  Het is gewoon heel fijn om deze spulletje ‘bij de hand’ te hebben. Een kam is dus zo gepakt.
 • Voorraad billendoekjes
  Je bent aan het verschonen en je komt er achter dat je billendoekjes op zijn? Dan heb je er zo eentje gepakt als deze in de bovenste lade ligt.
 • Slabbertjes
 • Mutsjes / Shawls
 • Sokjes / Slofjes
 • Aankleedkussen hoeslakens
  Shit, de baby heeft gepoept. Snel een hydrofiele luier en nieuw hoeslaken over het aankleedkussen!

In lade 2 heb ik de ‘minder’ belangrijke dingetjes liggen. Op de rompertjes na. Die heb je namelijk elke keer nodig bij het verschonen. Maar omdat rompertjes namelijk zó veel zijn, heb je hier nooit plek voor in de eerste lade. Tenzij je een commode van 1 km hebt. Alles is mogelijk. 

Lade 2

 • Rompertjes
  Deze heb ik op maat liggen. Fenna heeft nu maat 56 dus heb ik alle rompertjes met lange mouwtjes links liggen vooraan, daarop volgend maat 62 en dan nog een stapeltje met grotere maten. Rechts ervan ligt het in dezelfde volgorde maar dan met korte mouwtjes.
 • Pyjama’s
  Deze heb ik ook op maat liggen, van klein naar groot.
 • Slaapzakjes Echt handig zijn deze! Echt een aanrader om slaapzakjes in huis te hebben. Ikzelf doe haar altijd in een slaapzakje en laat haar slapen onder een lakentje, zo heb je geen extra deken nodig. Verder zijn deze ook praktisch voor warmere nachten, dan is een slaapzakje alleen al voldoende.

In de derde lade liggen de minst belangrijke dingen, die je zelden nodig hebt. Bijvoorbeeld een badcape heb je alleen nodig na een badje, en een voorraad pampers alleen als ze op zijn in de eerste lade.

Lade 3

 • Handdoekjes
  Deze gebruik ik echter niet. Heel raar, ik weet het, dus je hoeft deze ook niet te hebben. Handdoeken zijn namelijk nog te ruw voor ze, maar vindt ze toch wel handig om te hebben.
 • Badcapes
  Deze gebruik je natuurlijk na elk badje, ik dan. Ik leg een badcape op het aankleedkussen met daarover nog een hydrofiele luier. Ik droog haar af met de hydrofiele luier en pak haar vervolgens in de badcape. Dit vinden ze meestal wel lekker na een warm bad.
 • Voorraad pampers
 • Dekentjes

Zo is mijn commode ingedeeld en deze spulletjes zijn ook gewoon wel belangrijk om te hebben. Ik gebruik echt alles wat er in de commode ligt, wel dagelijks. Op de handdoekjes in de derde lade na. Dus weet je even niet meer goed wat je nu in je commode nodig hebt? Dan kan dit een mooie richtlijn zijn.

Hebben jullie ook de commode zo ongeveer ingedeeld? En welke spullen heb je nog meer die ik nog niet genoemd heb? Laat het een reactie weten, ik ben erg nieuwsgierig!

1 Comment

Write A Comment