Het is een pittige zwangerschap. Buiten het feit dat ik de eerste vijf maanden bijna niets heb kunnen binnen houden en zowat iedere dag misselijk was, moet ik ook nog een dreumes met driftbuien opvoeden. O, en heb ik al gezegd dat ik zwangerschapsdiabetes heb en hierdoor elke week naar het ziekenhuis moet? Nou…

Vergelijking eerste zwangerschap

Wat was mijn eerste zwangerschap een geweldig feest tegenover deze zwangerschap. Ik kon slapen als ik moe was, zonder dat er iemand om mij heen rende of eerder wakker was dan ik (lees: mijn dreumes). Ook hoefde ik niemand van 11 kilo elke keer op te tillen als ze niet meer wilde lopen, en verder kon ik alles eten buiten avocado’s. Wat was het heerlijk om een eerste zwangerschap mogen mee te maken. Maar deze… Ik voel me zo uitgeput. Een fulltime hbo studie volgen, een eigen bedrijf runnen, een dreumes opvoeden en het huishouden doen is niet de perfecte combo voor een zwangerschap. Ik merk dat ik veel stress ervaar en hierdoor ook veel last heb van moodswings.

Misselijkheid

Gelukkig is het nu minder, maar de eerste vijf maanden voelde ik me iedere ochtend misselijk. Ook het avond eten was niet altijd een feestje; soms moest ik na drie happen mijn bord al uit mijn zicht laten verdwijnen. Als ik al eten rook, moest ik ervan spugen. Ergens ontbijten was ook een no go. En yoghurt kon ik plotseling niet meer aan zien. De misselijkheid was echt geen pretje. Bij Fenna was ik tot 15 weken misselijk. Dus toen de eerste 15 weken waren gepasseerd van deze zwangerschap, was ik blij. Minder blij toen ik merkte dat het na 20 weken nog steeds aanhield. Ook mijn verloskundige kon niet veel voor me doen. Het hoorde er nu eenmaal bij.

Zwangerschapsdiabetes

Voordat ik hier iets over ga typen, wil ik even zeggen dat ik er niet 100% achter sta dat ik dit heb. Zoals je weet heeft iemand met zwangerschapsdiabetes door de dag heen elke keer hoge waardes. Dat heb ik niet. Na elke maaltijd is mijn suikerspiegel gewoon prima. De enige hoge waarde die ik heb is in de ochtend als ik nuchter ben (hier heeft je voeding ook geen invloed op). Ook is het bekend dat je baby te hard groeit als je zwangerschapsdiabetes heb, en mocht mijn baby’tje nu telkens onder het gemiddelde liggen tijdens de groei echo’s. Ik moet daarom wel iedere week terug naar het ziekenhuis om elke week een groei echo te laten maken en moest ik naar een di√ętiste (ondanks er niks mis is met mijn voeding). Mijn verloskundige vond het allemaal ook maar bizar; ik had immers nergens last van en voldeed niet echt aan de symptomen van iemand met diabetes.

Update

Ik kan dus zeggen dat mijn zwangerschap niet zo soepel verloopt als mijn eerste. Ik heb het ook erg druk, maar kan hier helaas niets aan doen. Ik heb nu zomervakantie en dat is in ieder geval al een last minder, maar natuurlijk gaat het leven ook gewoon door. Het is even bijpoten. Ook kan ik een abonnement nemen op het ziekenhuis, aangezien ik daar wekelijks te vinden ben.

Ben jij ook zwanger? Of heb jij ook zwangerschapsdiabetes gehad tijdens je zwangerschap? Vond je de tweede zwangerschap ook zwaarder dan de eerste?

Liefs,

Rowena

Write A Comment