Je baby is geboren en natuurlijk willen al je vrienden en familieleden je nieuwe spruit komen bewonderen! Als het je eerste kindje is, vind je het zelf stiekem ook wel spannend, en helemaal niet erg dat je dagelijks je familie over de vloer hebt. Je bent natuurlijk trots op jouw klein baby’tje en wil dat iedereen hem/haar te zien krijgt. Maar als je een grote familie hebt, kan dit soms best wel vermoeiend worden… 

Toen Fenna geboren werd, zaten we midden in een verhuizing. De eerste week heb ik in het ziekenhuis gelegen en ook veel bezoek ontvangen van mijn naasten. Daar had ik niet zo veel problemen mee; ik hoefde immers niemand te verzorgen, mijn huis te poetsen of eten klaar te zetten. Toen ik eenmaal thuis kwam – ook nog eens in een nieuwe (vreemde) omgeving – namelijk ons nieuwe huis, vond ik het best wel pittig. Aangezien ik geen contact meer heb met mijn vader of zijn familie, bleef er niet veel familie van mijn kant over, dus die hadden we binnen een week ook allemaal gezien. Jean-luc zijn familie aan de andere hand, is een ander verhaal. Van zowel zijn moeder als vaders kant heeft hij een grote familie. De eerste vier (!) maanden zat ons huis bijna elke avond vol, en soms wel tot 10 of 11 uur ‘s avonds. Dit wilde ik niet nog eens meemaken. Ik merkte ook aan mezelf dat het iets te veel was. We waren net verhuisd in een huis dat veel klus- en verbouw werk nodig had én onze levens veranderden natuurlijk door de baby. Het was allemaal eng en nieuw, en ik was moe. 

Tweede zwangerschap

Toen ik voor de tweede keer zwanger raakte, wist ik één ding zeker: geen kraamvisite. We hebben nu ook nog een dreumes thuis zitten die een slaapschema en verzorging nodig heeft, en als we elke dag bezoek ontvangen, zal dit voor haar en voor ons nadelig kunnen werken. Vooral als ons huis weer elke avond tot 10 uur ‘s avonds gevuld is. Natuurlijk vind ik bezoek helemaal niet erg en vind ik het ook gezellig! Maar om steeds mijn huis schoon te maken, boodschappen te moeten doen om iets op tafel te zetten en mijn ogen ‘s avonds open te houden, vind ik een beetje te veel. Vooral omdat ik na 1 á 2 weken na mijn bevalling weer aan school ga beginnen en dan ook niet veel tijd zal hebben om iedere dag bezoek te ontvangen. Ik vind het natuurlijk niet erg om bezoek te ontvangen van mijn (schoon)ouders, oma en opa, broers en zussen of vriendinnen. Zij kunnen je hier en daar nog helpen in het huis of hun eigen weg nog vinden naar de koelkast, maar verre familie of kennissen zul jij zelf moeten verzorgen.

Babyborrel

Daarom hebben we dit keer gekozen voor een babyborrel. We doen dit 5 á 6 weken na mijn bevalling (het is normaal om een babyborrel te geven tussen 4 tot  8 weken na de bevalling). Zodra we wisten dat we een babyborrel wilden geven én ik mijn inleidingsdatum wist, hebben we alles geregeld. We houden ook express géén babyborrel bij ons thuis, maar hebben een locatie gehuurd. Het zijn namelijk te veel mensen om thuis te ontvangen en op alle rotzooi en bediening van de mensen zit ik die dag ook niet echt op te wachten. Een locatie huren was dus ook perfect: er kunnen genoeg mensen komen, de bediening wordt geregeld en jij kunt je gewoon mengen onder de mensen en met ze praten, zonder twintig rondjes te lopen om te vragen of iemand nog te drinken wil. We houden een babyborrel van 12.00 tot 15.00 uur, dat prima te doen is.

Kosten

Ik hoor van mijn omgeving of vaak mensen zeggen: is dat dan niet duur zo’n locatie huren etc? Nou, eigenlijk niet. Als je zelf eens uitrekent hoeveel kwijt je bent aan boodschappen voor bezoek, zul je dit ongeveer hetzelfde kwijt zijn aan een babyborrel. Het bedrag is dan eenmalig. Tevens is het dan wel verstandig om een locatie uit te zoeken waar je alleen drank en eten hoeft te betalen en niet nog eens extra locatie kosten. Die kosten kunnen soms erg hoog zijn, namelijk. Wij hebben daarom ook een locatie waar we alleen consumptie hoeven te betalen en doen het extra vroeg op de dag, waardoor mensen sneller koffie en thee bestellen in plaats van alcohol (met enkele uitzonderingen…). Als je dus ook nog eens kosten daarop wil besparen is mijn tip: houdt de babyborrel zo ‘vroeg’ mogelijk qua tijd. Als je een babyborrel van 15.00 tot 18.00 uur houdt, zal er meer drank bestelt worden en dit zal ook duurder uitvallen. En als we even niet alleen naar het kostenplaatje kijken: qua tijd ben je ook ‘goedkoper’ uit. Je hebt iedereen in een keer gehad en hoeft dus niet elke avond vrij te houden om bezoek te ontvangen.

Aankondiging babyborrel

Maar hoe kondig je zo’n babyborrel aan? Wij hebben bij onze geboortekaartjes extra kaartjes laten maken. Hier staat de tijd en plaats op van onze babyborrel met een leuk gedichtje. Sommige mensen doen het op hun geboortekaartje laten drukken, maar ik vind dit erg zonde van het geboortekaartje. Ik vind dat er op een geboortekaartje alleen relevante informatie moet staan over de baby, in plaats van nog extra ruimte voor een babyborrel uitnodiging. Het is natuurlijk wel iets anders als je kraamvisite wil ontvangen, dan zet je er bijvoorbeeld met kleine letters onder op welke tijden je kraamvisite wil ontvangen met jouw telefoonnummer. Tevens vind ik een babyborrel ook niet voor iedereen bedoelt die een geboortekaart ontvangt. Mijn dokter, verloskundige, gynaecoloog of een kennis die ik nooit meer echt zie of spreek, voel ik mij niet bepaald genoodzaakt om een uitnodiging erbij te sturen. En je zult waarschijnlijk +/- 100 geboortekaartjes sturen, waarvan 30% een formaliteit is. Een apart kaartje erbij stoppen is handiger om ook echt de mensen uit te nodigen die je er ook graag bij wilt hebben.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Hebben jullie ook een babyborrel gehouden of alleen kraamvisite?

Liefs,

Rowena

Write A Comment