Je herkent het wel als je zwanger bent en je bent aan het aftellen totdat je met zwangerschapsverlof gaat. Sommige vrouwen doen dit al met 34 weken, en sommige werken nog gewoon door tot 36 weken (of zelfs tot aan het einde van de zwangerschap!). Ik hoor daar helaas niet bij en ik zal je ook uitleggen waarom.

Studie

Zoals de meesten van jullie weten, ben ik zzp’er én studente. Ik studeer namelijk Marketing en Communicatie aan het hbo. Toen ik zwanger raakte van Fenna, heb ik mijn studie even zeven maanden ‘on hold’ gezet. Ik had dus als het ware een lange zwangerschapsverlof, maar tussendoor werkte ik gewoon door aan mijn bedrijfje. Dat voelde overigens niet echt als werk, want ik kon uitbundig over het moederschap schrijven en filmen. Wat vond ik dat leuk! Wel liep ik stage tot 38 weken zwangerschap (fun fact: precies één week na mijn stagegesprek was ik bevallen). Maar daarna had ik zeven maanden de tijd om op rust te komen en te kunnen wennen aan mijn nieuwe levensstijl.

Afstuderen

Omdat Fenna wel ‘gepland’ was, wist ik dit ook tijdig met mijn school te kunnen bespreken. Het was daarom ook niet erg dat ik een aantal maanden thuis bleef, ik kreeg zelfs een tegemoetkoming van mijn school. Mijn tweede zwangerschap kwam als een grote verrassing en ook totaal niet erg handig. Ik ben namelijk in september uitgerekend, net een week nadat mijn zomervakantie voorbij is en dus begin aan mijn nieuwe jaar. Eigenlijk heb ik dus wel stiekem zes weken ‘zwangerschapsverlof’ gehad, namelijk mijn zomervakantie, maar als ik het echt nodig heb – namelijk na mijn bevalling – heb ik geen vrij meer. Ik ben namelijk van plan om een week thuis te blijven en te genieten van mijn kraamweek en dan de draad weer op te pakken. Gelukkig heb ik maar 1 á 2 dagen per week school, maar dit betekent wel dat ik veel thuis moet doen.

Verandering

Het zal natuurlijk een challenge worden. Je leven verandert namelijk nog meer als er een kleintje bij komt. Maar ik denk wel dat het een ander verhaal is dan dat je voor de eerste keer moeder wordt. Dan is namelijk alles nog nieuw en weet je niet zo goed hoe alles moet en hoort. Nu Fenna 1,5 jaar is, is het voor mij ook niet lang geleden dat ik ben bevallen en een newborn gehad heb. Ik hoor ook vaak dat een tweede kindje vaak gewoon mee draait. En hey, er zijn ook vrouwen die na 1 of 2 weken alweer gaan werken en niet eens gebruik willen maken van zwangerschapsverlof!

Met Fenna had ik na een aantal weken ook al een beetje genoeg van dat thuis zitten en niks doen. Na zeven maanden was ik dan ook blij dat ik weer naar school kon. Ik had het gevoel dat ik van dat thuis zitten erg depressief was. Je hebt dan veel tijd om na te denken over dingen en Fenna was ook niet bepaald een makkelijke baby. Ze was een ware ‘huilbaby’, en als jij dag in en dag uit met zo’n baby thuis zit, word je daar ook niet bepaald vrolijk van.

Een getaway

Ik denk eigenlijk ook dat ik het misschien wel fijn vind om me meteen weer op school te storten na mijn bevalling. Met Fenna had ik na een week kraamweek ook weer volle zin om met andere dingen bezig te zijn dan alleen maar luiers verschonen en voedingen te geven. Ik begon ook weer erg op dreef met mijn blog, om iets anders dan dat te kunnen doen. Ik denk dat als ik dadelijk twee jonge kinderen thuis heb zitten, ik na een of twee weken ook weer blij ben dat ik het huis kan verlaten en me ook met andere dingen bezig houdt. Ook hoor ik vaak dat (thuisblijf)moeders een mental breakdown ervaren met twee jonge kinderen thuis, en dat kan ik me ook voorstellen. Daarom zie ik mijn school als een getaway en heb het daarom ook niet stop gezet.

Ik ben namelijk ook blij als ik over een paar maanden ben afgestudeerd en moet er niet aan denken om dit wéér te verschuiven. Het derde jaar heb ik heel makkelijk gehaald met Fenna. Namelijk zonder herkansingen of dagen dat ik niet naar school kon gaan, omdat we het allemaal prima geregeld hebben. Natuurlijk kan ik onze tweede baby niet na 1 of 2 weken al op de kinderopvang zetten, maar hier heb ik ook op de voorhand rekening gehouden en haar tijdig aangemeld dat zij na 6 weken ook kan beginnen. Het zullen dan 1 of 2 dagen zijn, dus prima voor begin.

Hebben jullie ook geen zwangerschapsverlof gehad? Of wanneer ben jij met zwangerschapsverlof gegaan?

Liefs,

Rowena

1 Comment

  1. Ik ben ook zelfstandig ondernemer en zat een dag voor mijn bevalling nog bij een klant. Na een week of anderhalf, twee schreef ik weer, maar dat kostte wel moeite toen hoor. Er zat een soort pak watten in mijn hoofd haha. Je klinkt in ieder geval positief en georganiseerd, hoop dat het loopt zoals je hoopt! Succes met de laatste loodjes!

Write A Comment