Herken je dat? Je leest een blog en er staat een lijstje opgesomd waarom je geen nieuwe volgers krijgt en/of waarom jouw Instagram niet ‘worthy’ genoeg is om te volgen. Je leest de lijst aandachtig door en probeert je Instagram zodanig aan te passen zodat je wel ‘ja’ kunt knikken als je weer zo’n lijstje afgaat. Think again. Drie kwart van de lijst is pure onzin. Waarom? Omdat de schrijvers van die lijstjes zelf ook geen succesvol Instagram account hebben en dus iets schrijven waarom ze dénken dat ze geen nieuwe volgers krijgen. Hier dus een lijstje met de Instagram fabels waarom je geen nieuwe volgers op Instagram krijgt.

1. Een mooie Instagram feed hebben

Ha. ha. ha. Dus je bent alleen ‘worthy’ om te volgen als je foto’s allemaal dezelfde filter bevatten? Ik zal je heel eerlijk zeggen: ik kijk nooit echt op iemands Instagram om te kijken of diegene een mooie feed heeft, nee. Ik volg diegene omdat ik diegene inspirerend vind. Niet omdat elke foto zwart/wit of een warme kleur heeft. Je volgt diegene omdat diegene iets met je doet. Misschien omdat diegene meer realistischere foto’s upload en/of diegene er goed uit ziet en/of je door diegene wordt gemotiveerd om iets te doen. En dan nog iets: je ziet zijn/haar foto’s in je nieuwsoverzicht voorbij komen, dan zie je toch ook niet of het past bij zijn/haar feed? En uit mijn eigen ervaring krijg je niet elke foto even mooi. Bij de ene past de filter heel mooi, maar bij de ander wordt de foto er alleen maar lelijker van. Schrap dit maar van je lijstje.

2. Je moet een niche hebben

Dus mensen volgen je alleen als je alleen maar over fitness, moederschap, beauty of reizen post? Lijkt me saai. Ik post van alles en ik denk dat variatie key is. Niemand heeft zin om elke dag een soortgelijke foto voorbij te zien komen met dezelfde tekst: ‘Hier is mijn dochter Jippie weer, want ehm.. ja…’ Ja. Precies. Niemand heeft daar zin in. Dus je hoeft je echt niet te beperken tot een niche. Post wat jíj leuk vindt. En als dat toevallig elke dag een foto van je kind is, ook prima.

3. Een goede profielfoto en/of bio hebben

Ik zie het dagelijks voorbij komen. Een blog over hoe je dé perfecte bio schrijft op Instagram. Wat een bullshit. Ik heb daarom ook een experiment gedaan met mijn eigen Instagram. Een maand lang heb ik een lange (en mooie) bio gemaakt over wie ik ben. Een blogger, een auteur, een mama, verloofde, vlogger, bla bla bla. En nog een leuke quote dat mijn leven een beetje opsomt. Een maand erna heb ik er gewoon ingezet. ‘Just an ordinary mom.’ Conclusie? Nobody gives a damn about your bio. Wie leest er nu een bio? Ja, natuurlijk, ik kijk wel eens vaker wie diegene is, wat diegene doet en ik zeg ook niet dat je dat niet in je bio moet verwerken. Maar het meeste let ik op de foto’s. Vind ik ze inspirerend genoeg? Spreken ze mij aan om dit dagelijks voorbij te zien komen? Niet omdat diegene een CEO van een populair bedrijf is of diegene een blogger is. Who gives a flying fuck?

4. Gebruik #hashtags

In de vroegere Instagram dagen was dit wel iets dat hielp om er volgers uit te halen. Maar tegenwoordig heeft dat geen zin meer. Je kunt je hele caption van een foto volgooien met #hashtags, it just doesn’t matter anymore. Waarom niet? Omdat Instagram gebruikmaakt van algoritme. En daar horen helaas ook de #hashtags bij. En je kunt me ongelijk geven want als je zoekt bij #tags dan kom je de foto’s wel tegen die de #hashtag bevatten waar jij naar op zoek bent. Maar dat gebeurt niet meer. Voorheen kwam er in het ‘Explore’ gedeelte alleen maar foto’s die op dat moment populair waren. Nu zijn ze aangepast op jóuw interesses. Ben je een echte fitgirl en zoek je motivatie? Dat weet Instagram allang. Het ‘Explore’ gedeelte is nu jóuw explore gedeelte geworden. Je hoeft dus niet meer op zoek te gaan naar #hashtags die bij jouw interesses passen.

5. Je moet dagelijks posten om meer volgers te krijgen

Wie heeft dit grapje bedacht? Laat ik heel eerlijk zijn: als iemand mijn nieuwsoverzicht dagelijks volspamt, word ik gek. En dit doe ik zelf ook niet, dus waarom zou je hier sneller door volgers moeten krijgen? Ik zelf post wekelijks 3-4 keer. En dat is prima. Je hoeft niet dagelijks te posten op Instagram om relevant te blijven, het werkt zelfs averechts. En geloof me, als mensen graag nieuwe foto’s willen zien, maak je ze juist enthousiaster om minder te posten.

Dit zijn dé fabels van Instagram om nieuwe volgers te krijgen. Ik krijg er maandelijks soms wel duizend volgers bij — nee, niet gekocht. En geloof me, ik heb niks van deze dingen toegepast die op die populaire ‘hoe krijg ik meer volgers’ lijstjes staan. Wat wel echt helpt is merken en/of mensen taggen in je foto’s. Handig voor een beauty Instagram. Zo maak je kans op features als jouw foto eruit springt die op een merk account kan worden geplaatst. Ik heb het al een aantal keren mogen meemaken en ik denk ook dat dat een hele goede manier is om ontdekt te worden. Je moet er alleen geluk mee hebben. Ik denk dat dat ook echt dé manier is om volgers krijgen: geluk hebben. Er zijn zóóóveel Instagram accounts: hoe spring jij er nu uit? Tja. Hetzelfde geldt met dat er zoveel zangers/zangeressen zijn. Je moet maar geluk hebben.

Hielpen deze ‘fabels’ jou wel om meer volgers te krijgen? Ik ben benieuwd!

Liefs,

Rowena

3 Comments

  1. Hehe, eindelijk eens iemand die niet moeilijk doet over al die dingen. Ik ben tijden bezig geweest met alles aanpassen, volgen en ontvolgen, maar het heeft weinig zin. Wat heb je aan al die volgers die niets met jou hebben? Liever een publiek wat mij volgt uit interesse, dan niet doorkomen bij heel veel anderen.

  2. Heeey ik lees de bio altijd 😁 ik vind vaak interessanter dn de foto zelf! Maar voor derest een geweldige post! 😊 Sit helpt me echt er aan te denken!

Write A Comment