Als hbo-studente word je vaak wel wat ‘slimmer’ ingeschat dan overige opleidingen. Het is dus niet gek dat er maar liefst drie meisjes van mijn school zwanger zijn geraakt, terwijl dit getal bij mbo opleidingen veel hoger ligt. Een hbo studie kan namelijk erg pittig zijn en veel tijd vergen. Al mijn klasgenoten moeten nog lááng niet aan een baby denken: die hebben de tijd van hun leven. Het is dus niet gek waarom ik vaak de vraag krijg waarom ik in godsnaam aan kinderen ben begonnen terwijl ik nog studeer. Is het mogelijk om te studeren met kind?

Toen ik in het tweede jaar zat van mijn hbo opleiding Communicatie, wist ik echter niet zeker of ik dit nog wel zou willen. Als student zul je deze twijfels misschien wel herkennen. Is dit wel de juiste opleiding? Wil ik dit mijn hele leven doen? Of je hebt gewoon simpelweg geen zin om nog twee of drie jaar te studeren en wilt liever al snel geld verdienen. Ik zat ook in deze dubio. Ik was van plan na het behalen van mijn Propedeuse mij in te schrijven voor de universiteit. Maar wilde ik dat wel? Of moest ik gewoon even helemaal stoppen met school om erachter te komen wat ik wilde?

Stoppen met school

Ik stopte met school na 1,5 jaar. Eigenlijk best stom: ik zat bijna op de helft en was eigenlijk al snel klaar. Maar ik wilde niet nog 2,5 jaar ‘verspillen’ aan een opleiding waar ik het toch niet zeker bij wist. Toen ik stopte met school, wilde ik het liefst full time gaan werken en een gezinnetje stichten. Ik woonde al samen, had al twee hondjes en zag een heel gezin voor me. Toen ik eenmaal een aantal baantjes had aangenomen en had gewerkt, besefte ik me dat ik wel meer in mijn mars had dan fulltime in een winkel te werken of horeca bediende te zijn. No offense. Ik was toch dat meisje dat met haar zestiende haar eerste boek schreef en uitgaf? En die altijd de hoogste punten van de klas haalde? Ik was mezelf even verloren. Zo wilde ik niet eindigen.

Verder met school?

De Universiteit zag ik echter helemaal niet meer zitten. Ik wilde niet zo veel studeren. Op mijn hbo opleiding ging alles prima. Het was voor mij niet moeilijk om een 8 te scoren op een tentamen. En ik dacht misschien dat ik een verkeerde keuze had gemaakt om te stoppen. Ik wilde mijn opleiding gewoon afmaken en dán pas werken. Maar ik zat nog met mijn ‘happy family picture’ in mijn hoofd en daar kon ik eigenlijk ook niet op wachten. Ik stopte in februari met school en raakte in mei zwanger. Maar ik moest nog op stage om mijn leerjaar 2 af te ronden. Shit. Hoe ging ik dat doen? Gelukkig kwam ik bij Lisa terecht van In Love With Health en zij snapte mijn situatie waardoor ik een hele fijne stageplek had, afgerond met een 9. De stage duurde tot 31 januari 2017 en op 10 februari 2017 beviel ik. Perfecte timing.  

Bewuste keuze

En waarom ik bewust gekozen voor een baby tijdens mijn studie? Ik weet dat zodra ik mijn opleiding heb afgerond, mijn diploma heb behaald en ik ga werken, ik het super druk ga krijgen. Mits ik een fulltime job vind, ofcourse. Door mijn ervaring met mijn opleiding weet ik hoeveel vrije tijd ik heb, en dit vond ik gewoon een perfecte timing voor een baby. Ik ben nog jong en heb veel tijd, dat ik ook weer in haar kan steken. Met een fulltime job zal ze vaker het huis van oma en opa binnen zien én andere gezichten op de kinderopvang zien dan die van mama en papa. Ik heb nu alle tijd van de wereld met haar en zodra ik mijn bachelor diploma in the pocket heb, kan zij naar de peuterspeelzaal gaan en kan ik gaan werken zonder een schuldgevoel dat ik mijn kleintje al zo vroeg achter hoef te laten. 

Studeer jij ook nog met een baby? Zo ja, is het makkelijk te combineren?

1 Comment

  1. Het leven is al op zich een school… Extra inspanning is voor mij geen optie bij deze… (mijn zicht natuurlijk)… Bovendien noch school noch werkvloer gunt een aangenaam zwangerschap of ouderschap voor de burger… ik hoor vaak hier en daar dat een zwangere vrouw wordt gediscrimineerd… Je eigen manieren toepassen in het leven is de Beste en dat doe jij all…

    Mijn raad aan ouders en zwangeren: laat je niet beheersen door de negativiteit die grotendeels heerst op school en werk doe vooral je eigen ding al lijkt dat buiten de cirkel….

    Groeten…

Write A Comment