Een baby krijgen is het mooiste wat er is. Een zwangerschap is dus ook héél speciaal. Ik heb genoten van mijn zwangerschap en heb mij niet bezig gehouden met mijn gewicht. Heerlijk was dat. Toen de kleine er eenmaal was, toen begon het. De strijd tegen de zwangerschapskilo’s.

Nu kan ik gelukkig met een grote opluchting zeggen dat ‘slank’ nooit in mijn woordenboek stond. Mijn lichaam kent het woord slank al héél lang niet meer. Toen ik ging puberen verloor ik de nodige ‘baby kilo’s’, maar na mijn zestiende waren die kilo’s er weer. Of nou ja, niet zo erg als vroeger dan. Maar goed, ik woog altijd tussen de 65 en 70 kilo vanaf mijn zestiende. Met een lengte van 161 cm is dat voor sommigen best ‘zwaar’. Ik was er ook bewust van dat ik nooit helemaal slank zou zijn, en daar had ik mij toentertijd ook bij neer gelegd. Ik at wat ik wilde, ik sportte, bewoog en zo bleef ik eigenlijk op gewicht. Niet meer, niet minder.

Samenwonen

Toen ik op mijn 21ste ging samenwonen, toen pas merkte ik dat ik er écht niet meer naar omkeek. Dat is bij meesten het geval die gaan samenwonen. Geen zin om te koken? We halen wel wat frietjes. Of pizza. O, en vergeet de snacks en snoep niet tijdens de filmavond die zowat elke avond plaats vond. Sporten daar had ik ook geen zin in en bewegen deed ik ook al niet meer. Ik had 3,5 jaar gewerkt bij een schoenenwinkel. Voor de mensen die wel eens schoenen zijn gaan passen in een winkel die niet alle maten uit hebben staan, hebben waarschijnlijk wel gezien dat het personeel dan elke keer de trappen op en af moet naar het magazijn. Op een drukke dag kon dat wel heel erg oplopen, dus ik kreeg er voldoende beweging. Maar plotseling, nadat ik ging samenwonen, ging het bedrijf failliet. En zo ook mijn beweging.

Shock

Ik merkte al aan mijn kleding dat de kilo’s er letterlijk aan vlogen. Maar wat zou het. Ik woonde samen. Het boeide mij niet zo. Of in ieder geval niet zo erg dat ik streng ging diëten. Toen ik in mei 2016 zwanger raakte, en ik na drie maanden op de weegschaal moest staan bij de verloskundige, viel mijn mond wel open. Een weegschaal stond niet op mijn uitzetlijst, dus die had ik ook niet om er ook écht mee geconfronteerd te worden. Shit. Woog ik nou écht 81 kilo? Ik was wel al drie maanden zwanger, maar dat zou misschien een paar kilo’s hebben gescheeld. Toch geen 10 kilo? Ik schrok zo erg — dat de verloskundige mij ook verbaasd aan keek. Ik verontschuldigde me over mijn gewicht, want dit had ik niet verwacht. Gelukkig kalmeerde ze me en vertelde ze me dat ze wel wat hogere cijfers had gezien. Maar toch niet van een 22 jarige? En ik was pas net zwanger. Wat zou dat betekenen als ik hoogzwanger was?

Hoeveel ik ben bijgekomen van de zwangerschap

Maar goed. Ik heb mijn zwangerschap gewoon lekker gezondigd en natuurlijk ook gewoon gezond gegeten. De kilo’s waren een zorg voor ná de zwangerschap. Gelukkig heb ik mijn kilo’s ook beperkt kunnen houden. Ik kwam in totaal 11 kilo bij. Toen ik hoogzwanger was, tikte de weegschaal dus 92 kilo aan. Goh, wat schrok ik hiervan. Maar gelukkig waren het geen ‘vet kilo’s’, maar zwangerschapskilo’s. Toen ik eenmaal bevallen was, waren die 11 kilo er ook weer zo af. Ik woog weer 81 kilo. Maar goed, nu moest ik weer 10 kilo afvallen om überhaupt weer ongeveer op mijn oud gewicht te komen. Maar helaas… We ging verhuizen naar een nieuw huis, met een niet zo geweldige keuken en we werden overstroomd door kraamvisite die heerlijke dingen meenamen. Toen de oude keuken eruit ging en er een nieuwe keuken kwam, vlogen de kilo’s er ook weer letterlijk aan. Ik woog plotseling 88 kilo. En dit keer wél vet kilo’s.

Afvallen

Ik kon wel janken. De zomer begon ook al vroeg en elke keer als ik mezelf vertoonde in een rok of jurkje en een oude bekende tegenkwam, kreeg ik de vraag of ik opnieuw in verwachting was. Jeetje. Ik was ook gewoon echt zwaar. Die 10 kilo was bijna 20 kilo geworden dat eraf moest. Op dat moment had ik er genoeg van. Ik ging op zoek naar dieten. Ik zal een aparte blog schrijven over welke dieten ik gevolgd heb, en welke een succes waren en welke niet. Het zijn er namelijk een aantal. Ik begon op 1 juni 2017 met bewust eten. Nu, negen weken later, weeg ik alweer 81 kilo. Ik ben dus in totaal 7 kilo afgevallen. Al moet ik zeggen dat ik al 2 kilo was afgevallen voordat ik mezelf ging straffen. Ik begon op 1 juni dus met 86,8 kilo. In negen weken tijd ben ik dus bijna 5 kilo afgevallen. Iets minder dan ik hoopte. Maar dan moet ik ook eerlijk zeggen dat het met ups en downs ging.

En nu…

Ik heb namelijk in die weken tijd ook terugvallen gehad. Het was een eetverslaving waar ik vanaf moest komen. Ik zal jullie in een blog meer vertellen over mijn afvalproces en wat ik heb gedaan. Ik wilde in deze blog alleen vertellen hoeveel ik ben bijgekomen na het samenwonen en een zwangerschap. En dus ook even wilde zeggen dat ik niet opnieuw in verwachting ben. Just fat. Ik houd vanaf nu elke week bij wat ik afval (of ben bijgekomen…).

Zijn jullie ook zo veel bijgekomen na het samenwonen en/of zwangerschap? En welke methodes hebben jullie gevolgd om van de kilo’s af te komen? Ik hoor het graag!

Liefs,

Rowena

1 Comment

  1. Ik denk dat het tijdens een zwangerschap juist wel gezond is toch om lekker wat bij te groeien. En nu langzaam weer afvallen, lijkt me niet meer dan normaal. En van samenwonen word je sowieso dik 🙂

Write A Comment