De titel klinkt best ernstig. Alsof iemand tegen je zegt dat je geen kinderen mag krijgen als je niet aan de bepaalde voorwaarden voldoet die de maatschappij voorschrijft. Maar is dat niet waar wij vrouwen voor leven? Voortplanten? Dat is toch ons ‘doel’ in het leven, als ik de natuur mag geloven. Natuurlijk heeft niet elke vrouw een kinderwens of is zwanger raken voor hen weggelegd, maar voor diegene die dat wel hebben en kunnen… 

Je mag niet aan kinderen beginnen, als je…

Geen baan hebt.

Je zou de woorden niet eens over je lippen krijgen, denk ik zo. Je hebt geen baan maar wel een kinderwens. Wat zou de omgeving wel niet denken en zeggen? Je probeert je kinderwens diep weg te stoppen, want de maatschappij heeft het er zo ingeprint dat je wel een inkomen moet hebben. Geen inkomen = beter geen kind krijgen.

Op school zit.

Heel raar dat ik dat zeg, aangezien ikzelf op school zit. Maar toen ik tegen mijn klasgenoten begon over mijn kinderwens, werd ik flink voor gek gezet. Ik studeerde immers. Waarom zou ik dan aan kinderen beginnen? Volgens hen was het beter dat ik niet aan kinderen kon beginnen zolang ik nog studeerde.

Geen stabiele relatie hebt.

Natuurlijk is het niet vreemd dat dit gezegd wordt. Het is namelijk niet verstandig om aan kinderen te beginnen terwijl jij en je partner dagelijks schreeuwende ruzie hebben. Maar als dat écht is wat jullie willen: waarom niet? Volgens de maatschappij is een stabiele relatie ook een grote voorwaarden. En terecht. Maar het zou niet zo moeten zijn dat kinderen krijgen verboden moet worden in zulke situaties.

Geen relatie hebt.

De ‘maatschappij’ tekent het perfecte plaatje, ook voor kinderen: een mama, papa en eventueel broertjes en zusjes (en dan een huisdier). Dat is hét plaatje dat Nederland voorschrijft waar een gezin uit moet bestaan. Zo wordt het de kinderen ook ‘aangeleerd’ op school. Een kind alleen grootbrengen? Dat gaat tegen dit perfecte plaatje in. Waarom zou je dat willen, zullen veel mensen vragen. Maar als jouw relatie niet werkt of een ouder simpelweg niet wil deelnemen aan de opvoeding: so be it. Je hoeft niet je kinderwens aan de kant te zetten door iemand anders.

Geen auto / huis bezit.

Want waarmee moet jij je kind vervoeren? Een auto is het vervoersmiddel dat hoog staat aangeschreven bij gezinnen. Vaak hoor ik wel eens mensen zeggen, als er iemand zwanger is: ‘Ja, maar ze heeft geen huis of een auto!’. Alsof dat de prioriteiten zijn voor een kind. Dat de ouders geen (gekocht dan wel) huis hebben of een auto bezitten. Joh. Zolang het kind alle liefde en aandacht krijgt, wat maakt het dan uit of je nu gehuurd zit of je vervoersmiddel een fiets is?!

Geen geld hebt.

Dus omdat je geen fancy dingen hebt, betekent dat dat je geen kinderen mag krijgen? Natuurlijk snap ik dat een baby veel nodig heeft. Maar Nederland is zo’n socialistisch land dat er genoeg toeslagen beschikbaar zijn voor mensen met een minder inkomen. 

Mijn mening

Ik ben soms zelf ook schuldig hieraan. Als ik zie of hoor dat iemand die ik ken zwanger is geraakt, zeg ik vaak als eerste: ‘Huh, maar zij werkt toch niet?’ Of ‘huh, ze heeft toch niet echt een goede relatie?’ Dat zijn de eerste dingen die je je afvraagt als iemand zwanger raakt, merk ik zo. Toch vreemd? We groeien op in deze maatschappij en het wordt ons bijna aangeleerd dat je aan deze eisen moet voldoen om kinderen te krijgen.

Ondanks ikzelf schuldig ben, vind ik dat elke vrouw die een kinderwens heeft, een kind verdient. Werk of niet. School of geen school. Relatie of geen relatie. Elke vrouw is gelijk hierin.

Ik moest mijn mening hierover kwijt, omdat ikzelf dagelijks struggle met de vooroordelen van mensen. Ikzelf studeer namelijk nog op het hbo. Soms krijg ik het gevoel dat het een taboe is om aan kinderen te beginnen terwijl je nog studeert. Daarom voelde ik me genoodzaakt om een blogje te schrijven over het feit dat iedereen recht heeft op een kind. Hoe denken jullie hierover?

Liefs,

Rowena

 

6 Comments

 1. Ik vind dat iedereen het zelf moet weten wanneer ze aan kinderen beginnen. Ik zei vroeger ook altijd dat ik vroeg kinderen wilde, maar merkte later dat ik voor mijzelf meer stabiliteit nodig had en daardoor nog heb gewacht. Als iemand voelt dat ze er klaar voor is wie ben ik dan om daar wat over te zeggen ☺️

 2. Helemaal mee eens. Mijn situatie voldoet totaal niet aan het “perfecte” plaatje. Maar wat is meisje gelukkig, iedere dag lacht ze wat af, en ondekt ze de wereld. Ze krijgt alle liefde van de wereld wat voor baby’s prioriteit nummer 1 is. Bedankt voor dit geschreven onderwerp. En respect dat je een hoog niveau studeert met babytje.

 3. Rowena… Heb je zelf gemerkt dat jij niet in maastricht thuis hoort eigenlijk ?

  Ik zal een voorbeeld noemen… Ik heb bijna 10 jaar geleden een jonge dame ontmoet die maastrichtenaar is maar totaal aanders was dan de rest van maastricht… Door adviezen van haar vriendinen en docenten dat ze moest verhuizen heeft zij genegeerd blijkbaar want ik ben haar 2 weken geleden tegengekomen in de stad en jaaa jammer genoeg om te zien want zij is van top tot teen ongelukkig… Geen cm verder kunnen gaan in haar leven terwijl ze een super leuk persoon is met goede eigenschappen…

  Het kan zijn dat we soms niet thuishoren waar we oorspronkelijk vandaan komen… Dus dan gaan we onze ogen goed open houden en verder zoeken naar ons thuis waar we ons goed kunnen voelen…anders…pff…

  Ieder zijn best hulp is weer zichzelf… Je innerlijke stem luisteren is de beste oplossing om de in de juiste pad verder te kunnen… Je hart niet gaan negeren … zodat zij je naar het juiste bestemming brengt…

  Na fylosofisch zeggen zijn er wat systematische dingen te regelen in ieders zijn leven dus ook in jouwne… bijvoorbeeld je zelf gaan inschrijven bij een woningburo in geval van…

  Met vriendelijk groet…

 4. Mooi artikel, volgens mij bestaat nooit hiervoor het perfecte plaatje of hoe je het ook wil noemen.

  Alleen ik zeg het ook wel eens, wij zijn ongewenst kinderloos en als ik dan wel eens hoor dat iemand zwanger is en die kan amper voor zichzelf zorgen, verslaafd is of echt in deze extreme gevallen dan denk ik echt dat en meen ik het ook nog. Ik heb het dan niet over werkloos, geen eigen huis of auto hebben, want dat was vroeger heel normaal en die mensen zijn ook groot geworden en goed terecht gekomen.

 5. Voor mij maakt het niet uit als iemand in een niet-ideale positie (per ongeluk of gepland) zwanger wordt, als er dan een vangnet aanwezig is. Dus dat er familie en vrienden zijn die meehelpen, of dat men in aanmerking komt voor staatssteun.
  Maar om nou te zeggen dat kinderen krijgen en voortplanten iets is wat ‘alle vrouwen’ willen, of waar we ‘voor gemaakt zijn’… dat gaat mij als bewust kinderloze vrouw wat te ver. Nee, het moederschap is NIET het allerhoogste en beste wat een vrouw kan overkomen.
  Maar als het je grote wens is om naast wie je bent ook een moederrol te vervullen, is het ook kolder om te moeten wachten tot je alles perfect op orde hebt. Komt tijd, komt raad, zei mijn grootmoeder al.

Write A Comment