Tegenwoordig heeft social media een groot invloed in elk leven: we kunnen niet meer zonder! Toch kies je er zelf bewust voor om een Facebook, Instagram of Twitter account aan te maken, en deel je alles met je vrienden of familie. Sommige mensen kiezen er bewust voor om hun Facebook account ‘privé’ te houden. Alles wat ze delen is alleen te zien door hun vrienden of familie en dat houden ze dan ook liever zo. Vaak hoor je dat het de ouderen zijn die graag op hun privacy gesteld zijn, maar niets is minder waar: mijn oma en opa hebben zelfs ook Facebook en ze vinden het geweldig om heel internet mee te laten genieten van hun familie gelegenheden en hun aanstaande achterkleindochter! Mijn schoonouders daarentegen vinden internet maar een nare plek en kiezen er dus voor om hier niet aan mee te doen, alle begrip voor.

Wel of niet?

Nu ik sindskort (weer) ben begonnen met bloggen en vloggen, merk ik dat als ik ergens ben en de camera erbij pak, iemand vraagt: ‘Zou je mij niet in beeld willen laten komen?’ Ik vlog zodanig dat nooit iemand helemaal in beeld komt, en als dat wel het geval is, vraag ik eerst of ze dit willen. Toch is het ergens wel raar: de mensen die mij dit juist vragen, zijn zelf erg actief op social media. Maar zoals ik al zei, ik heb hier alle begrip voor.

Bloggen / vloggen

Nu mijn bevalling bijna in zicht is en er een nieuw klein mensje in mijn wereld komt, krijg ik vaak de vraag of ik haar ook deel op het internet. Mijn vriend, Jean-luc, had eerst zo zijn twijfels om haar ‘bloot te stellen’ op het internet en koos er liever voor om haar niet te vertonen in mijn video’s. Maar ik blog en vlog voornamelijk over mijn leven en daar hoort het moederschap eenmaal bij.

Twijfels

Nu is niet alleen mijn vriend die er twijfels over had, maar hoor ik het ook vaker van vrienden en familie. ‘Zou je dat wel doen?’ vragen ze me dan. ‘Ze is nog zo klein, ze heeft het niet voor het kiezen om op internet te komen. Stel je voor ze is ouder en neemt het je kwalijk.’ Deze woorden zette me even aan het denken. Een baby of jonger kind kan deze keuze inderdaad niet zelf maken om hun leven privé te houden, zoals anderen die keuze wel hebben met bijvoorbeeld hun Facebook zodanig aan te passen of er juist helemaal voor kiezen om niet deel te nemen aan het internet. Een kind heeft dit niet voor het kiezen.

Partner

Maar zoals ik al zei, ik maak video’s over mijn leven en blog over mijn aankomend moederschap. Moet ik er dan helemaal mee stoppen om mijn baby zo van het internet af te houden? Als Jean-luc het er niet mee eens is, zou ik die keuze wel willen maken. Het is namelijk onze dochter en niet alleen van mij. Maar Jean-luc heeft zijn mening al bijgesteld, hij ziet hoe leuk ik het vind om te doen en wil mij dit niet afnemen.

Mening

Om nu te stoppen met alles wat ik tot nu toe bereikt heb, vind ik misschien wel een beetje ver gezocht. Uit eindelijk zal ik toch foto’s van haar posten op mijn Facebook en Instagram account, dan is haar privacy toch ook al ‘aangetast’? Wat is het verschil als zij dan voorbij komt in mijn video’s? Wat is jullie mening hierover? Kan jij het als ouder maken om deze beslissing voor jouw kind te maken? En zien jullie de ernst hier niet van in? (Ikzelf namelijk persoonlijk niet.)

Ik hoor het graag van jullie!

Write A Comment