Sinds ik in mijn vlog heb benoemd dat ik hoogstwaarschijnlijk eerder wordt ingeleid, krijg ik vaak de vraag hoe dat nu precies zit en hoe dat komt. Ten eerste wil ik even benoemen dat ik onder begeleiding van de gynaecoloog ben in het ziekenhuis. Dit komt omdat er bij mij zwangerschapsdiabetes is vastgesteld. Hierbij moet ik ook vermelden dat ikzelf ook nog steeds mijn eigen verloskundige zie en dus vaak twee verschillende meningen krijg over bepaalde situaties.

Zwangerschapsdiabetes

Vanaf 23 weken krijg je de keus om een suikertest te doen. Veel vrouwen komen hiervoor in aanmerking die overgewicht hebben, diabetes in de familie hebben of al eerder zwangerschapsdiabetes gehad hebben bij hun vorige zwangerschap(pen). Nu is het bij mij zo dat ik bij Fenna ook zwangerschapsdiabetes heb gehad en 10 kilo overgewicht had voor mijn zwangerschap. Niet zo gek, aangezien ik 10 maanden na mijn bevalling van Fenna opnieuw zwanger raakte. Kilo’s vliegen er nu eenmaal niet zo snel vanaf en zitten de meeste vrouwen weer op een ‘normaal’ gewicht na één jaar. Die tijd heeft mijn lichaam dus niet eens gekregen! In ieder geval, ik moest dus de suikertest doen. Hier kwam uit dat mijn nuchtere waarde te hoog was. Je hebt namelijk een aantal waardes door de dag heen. Je nuchtere waarde (voor het ontbijt), na het ontbijt, voor je lunch, na je lunch, voor je avondeten, na je avondeten en voordat je gaat slapen. Al mijn waardes waren prima, behalve mijn nuchtere waarde.

Verschillende meningen

Nu is het zo, volgens mijn verloskundige, dat veel zwangere vrouwen een hogere nuchtere waarde hebben en ik dus echt niet de enige ben. Ze vindt dus ook niet dat ik onder ‘diabeet’ val. Toen mijn suikertest als positief resulteerde, volgden de brieven met afspraken van het ziekenhuis. Ik moest om de week naar de gynaecoloog, onder begeleiding van een arts die over diabeten gaat én moet ik de diëtiste zien. Vanaf 25 weken zwangerschap zat ik dus elke week op het ziekenhuis. En nu nog. Ik snap nog steeds niet waarom ik bij een diëtiste moest zijn, want mijn waardes na mijn eten waren altijd behoorlijk ‘laag’. Tevens had ik bij Fenna ook hoge waardes in de ochtend, maar ik heb toen nooit meer iets gehoord van het ziekenhuis. Ik moest wel zo nu en dan mijn bloed prikken, maar ik hoefde nooit iemand te bellen of langs te komen. Dus ik vond het vreemd dat het na een jaar zo veranderd was. Ik moest ook elke week mijn waardes door mailen naar de arts die ging over diabetes. Om heel eerlijk vond ik dit een beetje irritant worden, ze belde me letterlijk elke dag.

Medicatie

Ondanks ik een tijd lang het ‘dieet’ gevolgd heb die mijn diëtiste voor me had opgesteld, bleef mijn nuchtere waarde te hoog. Mijn voeding had gewoon geen invloed op deze nuchtere waardes. Mijn verloskundige vond het een beetje een rare situatie omdat zij immers ook échte zwangerschapsdiabeten gezien had en ik daar gewoon niet onder hoorde. Maar goed, het dieet dat bestond uit koolhydraatarm eten is ook niet voor mij weg gelegd tijdens een zwangerschap. Ik verlangde immers naar chocola en frieten. Mijn twee cravings tijdens deze zwangerschap! Toen ik merkte dat het niet werkte, stopte ik er dus ook gewoon mee. Volgens mij heb ik het dieet drie weken gevolgd in totaal. Natuurlijk was ik nog elke week te vinden op het ziekenhuis, dus ze waren ook snel op de hoogte dat het niet werkte. Toen kwamen ze met het idee dat ik medicatie moest gaan slikken om de nuchtere waardes laag te houden. Ik ben gewoon geen voorstander voor medicatie tijdens een zwangerschap en vooral als ik de noodzaak hier niet van inzie. De baby zat elke week onder het gemiddelde van de groei – dat een goed teken is – want veel baby’s groeien snel als de suiker te hoog is. Bij mij was dit niet het geval. Ze zeiden in eerste instantie dat ze pas met medicatie wilde beginnen als dat wel het geval was. Maar dat was het nog niet.

Fout in het ziekenhuis

Nu komt het. Ik ben blij (!) dat ik nog naar mijn verloskundige ga om de twee weken. Want op een woensdagavond ging ik naar haar toe en zei dat mijn baby 2100 gram woog. Perfect voor die zwangerschapsweek! Ze was niet te klein en ook helemaal niet te groot. Ook ik had haar verteld over dat ze hadden aangeboden dat ik medicatie moest gaan slikken, maar zij vond dat echt niet nodig. Mijn baby groeide goed en meestal was medicatie bedoeld voor vrouwen met meerdere hogere waardes, dat ik dus echt niet had. Nog niet eens een week later ging ik op controle in het ziekenhuis. Laat ik nu ook even zeggen dat ik letterlijk elke week een andere gynaecoloog heb en dit zijn vaak jonge vrouwen die volgens mij net zijn afgestudeerd. Nu zat ik opnieuw bij een jonge vrouw die erg onzeker overkwam. Ze had mijn baby opgemeten en zei dat ze 2900 gram woog (ik was toen 33 weken zwanger). Ik zei dat ik het raar vond, want nog niet eens een week geleden was ik bij mijn verloskundige die uit kwam op 2100 gram. Je baby groeit gemiddeld 200/250 gram per week. Dat was dus wel erg veel! Ik schrok ervan en ik geloofde haar. Maar toch was ik erg sceptisch en wilde ik die week erna even horen wat mijn verloskundige zou zeggen (die dit al immers 20 jaar doet). De gynaecoloog adviseerde me ook direct om met medicatie te starten, want mijn baby was wel erg groot.

Inleiden

Een week later kwam ik weer bij mijn verloskundige en vertelde over wat de gynaecoloog had vastgesteld. Dat vond mijn verloskundige wel heel erg vreemd en had daarom de baby liefst vier keer opgemeten. Mijn baby lag tussen de 2300 – 2400 gram! Ze kwam niet hoger of lager uit. Nu moet ik ook zeggen dat die gynaecoloog erg onzeker was en overkwam en zelfs twee andere gynaecologen erbij haalde om haar te helpen, omdat ze het systeem niet goed begreep. Ik ga er dus vanuit dat ze een grote fout had gemaakt. Mijn verloskundige verzekerde me dat ze echt niet zo veel was gegroeid en prima op schema lag. Nu hadden ze me op het ziekenhuis ook geadviseerd om al met 37 weken ingeleid te worden, omdat ze zo aanzienlijk gegroeid was. Dit sprak mijn verloskundige ook echt tegen, want aangezien een nuchtere waarde niet zo veel uitmaakt en ze echt niet zoveel was gegroeid raadde zij het af om een gezond kindje uit een gezonde baarmoeder zo vroeg te halen. Daar was ik het mee eens. Ik zie ook geen noodzaak om eerder ingeleid te worden. Mijn baby groeit gewoon prima, niet te veel en niet te weinig en ik voel me ook prima. Ik heb vrijdag 17 augustus weer een afspraak op het ziekenhuis, dus ik ben benieuwd wat ze dit keer opmeten. Wat ga ik lachen als ze nu opeens veel lager uitkomen qua gewicht…

Mijn ervaring met gynaecologen en het ziekenhuis is dus nu ook echt verslechterd. Ik ben blij dat ik ook naar mijn verloskundige ga, ook al raadden de gynaecologen dit af. Geen wonder: zo worden hun fouten namelijk ontdekt! Ik heb natuurlijk niets persoonlijks tegen de artsen die me begeleiden, al vind ik dat ze wel snel schreeuwen om medicatie en onnodige afspraken die in mijn ogen gewoon niet nodig zijn. Nu ben ik geen voorstander van medicatie en heb ik dit ook laten weten dat ik dit niet ga doen. Mijn baby is gezond; en ik denk dat je als moeder ook het beste weet of iets niet goed zit. Ik vind het jammer dat er zo weinig wordt geluisterd naar de patiënt; want waar waren ze vorig jaar toen mijn waardes van Fenna zo hoog waren?! Toen had ik nooit iets van ze gehoord. Dus dat laat mij al inzien dat de situatie echt niet zo ernstig is als zij zelf omschrijven. Fenna woog bij haar geboorte 2900 gram. En het lijkt me sterk dat ik nu een baby van 4000 gram ga krijgen (dat volgens de artsen zo zal zijn). Hebben jullie ook negatieve ervaringen (gehad) met het ziekenhuis of een gynaecoloog tijdens jullie zwangerschap?

Liefs,

Rowena

6 Comments

  1. Wat vervelend om te lezen dat er zo’n fouten gemaakt worden bij je! Ik had volgens het ziekenhuis ook ‘zwangerschapsdiabetes’ terwijl al mijn waardes bij het prikken heel laag waren. Waardoor mijn verloskundige besloten heeft dat ik echt niet naar het ziekenhuis hoefde. Mijn dochter werd op het laatst (2 weken voor haar geboorte) 2800gram geschat bij de geboorte woog ze 3880 gram dus een schatting zegt niet altijd heel veel! Ik ben gewoon thuis bevallen van een gezond kindje alleen door complicaties (na de bevalling) in het ziekenhuis beland. Toen ik overtijd was pushte het ziekenhuis enorm op inleiden (bij 40+1) uiteindelijk zonder probleem met 40+4 bevallen. Ik heb het dus helaas niet zo op ziekenhuizen. Gewoon vertrouwen op je eigen! Succes met de laatste weekjes!!

    • Wat raar dat ze snel mensen als ‘diabeten’ aanwijzen! Jeetje dan zaten ze er een hele kilo naast, dat is ook veel! Maar gelukkig dat alles is goed gekomen. En dank je wel! Liefs!

  2. Heel herkenbaar helaas! Bij mij is met 35 wkn vastgesteld dat ik zwangerschapsdiabetes zou hebben. De waarden was echt 0,3 te hoog. Ik prik nu nuchter en 2 u na alle hoofdmaaltijden en die waarden zijn perfect zonder dat ik een dieet oid volg. Ik zag vorige week een assistente gynaecoloog die ook net uit de schoolbanken kwam en vertelde haar dat ik niet wil dat tijdens mijn bevalling elke uur mijn suiker wordt geprikt. Mijn eerste bevalling was namelijk heel medisch en dat wil ik echt niet nog een keer. Ze vertelde mij dat zij dit niet mocht beslissen, maar de gynaecoloog wel. Ik dacht: “Hallo! Het is mijn bevalling. Niet die van jullie!” Maar goed, aanstaande vrijdag een gesprek met de gynaecoloog zelf. Dus ben benieuwd.

    • Nou, inderdaad! Ik vind dat je zelf ook een keuze moet kunnen maken, jij bent uit eindelijk die de bevalling moet ervaren en niet zij. Ik ben benieuwd wat ze zeggen vrijdag! Succes ermee!

  3. Met 36 weken kreeg ik groei echo bij mijn eigen vk en Dean lag voor op de groei, dus moest uit voorzorg een Suikertest. Die week iets af dus moest ik me voeding aanpassen voor de laatste weken en idd na ieder maaltijd prikken.. de gynaecoloog wou mij met 38 weken inleiden want Dean zou al 4 kilo zijn op dat moment.. zo gezegd zo gedaan.. kwam er een lief klein mannetje met 38 weken op de wereld van 3580 gram. Hij woog zelfs lichter dan ze broer die met 3850 zelf kwam bij 38+4.. ze kunnen veel zien en schatten en soms ook teveel.. ik heb de laatste 2 weken me heel erg druk gemaakt én schuldig gevoelt.. terwijl er waarschijnlijk niks aan de hand was geweest als ik de zwangerschap had uitgelopen… kortom volg je hart en luister naar de mensen waar jij je je goed bij voelt! Liefs!

    • Jeetje! Dan zaten ze er ook gewoon bijna een halve kilo naast. Als het al zo vaak misgaat met hun inschatting vind ik eigenlijk niet eens dat ze daar iets op mogen baseren. Dus je werd ingeleid met 38 weken terwijl je baby’tje eigenlijk een goed gewicht had! Ik ben blij dat ik mijn verloskundige nog zie en zij tenminste nog dubbel checkt. Maar dat heb jij niet gehad als je eigen vk dat zo heeft vastgesteld. Maar gelukkig is alles goedgekomen en heb je een gezond baby’tje op aarde gezet die helemaal niet te zwaar was! 🙂 X

Write A Comment