Tijdens mijn zwangerschap heb ik nooit getwijfeld over welke voeding ik zou gaan geven. Zodra iemand mij dit vroeg, was mijn antwoord dus al snel ‘borstvoeding’. Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht, maar flesvoeding leek me zo duur en zo onhandig. Borstvoeding heb je altijd op temperatuur en zo bij de hand. In de nacht hoef je niet helemaal naar de keuken en iets klaarmaken. Nee, je kunt je baby gewoon oppakken en aanleggen. Ik heb ook nooit getwijfeld over mijn melkproductie: vanaf 20 weken zwangerschap werd ik altijd wakker met lekkende borsten. Melk had ik dus zeker! Maar nu, twee weken na mijn bevalling, heb ik ook de nadelen ervaren van het geven van borstvoeding. Ik zal de voor- en nadelen even op een rijtje zetten voor jullie.

Voordelen

Altijd op temperatuur

Zoals ik al zei: het is altijd op temperatuur! Zit je in een restaurant, ben je ergens of moet je voeden in de nacht? Het enige wat je hoeft te doen is je borst eruit halen (om het even letterlijk te zeggen) en je baby aan te leggen. Verder hoef je niets op te warmen of klaar te maken. Tenzij je natuurlijk afgekolfd hebt.

Je schept een band met je baby’tje

Het is waar. Door borstvoeding te geven schep je een ware band met je baby. Zo merk ik aan Fenna dat ze liever bij mama is en liever opgepakt wil worden door mama dan door papa. Ze voelen het echt aan wie hun mama is! En ik denk dat dit komt door de borstvoeding. Want als papa haar ook de fles zou geven, zou ze ook wel weten dat het bij papa ook voedingstijd kan zijn.

De kilo’s vliegen er vanaf

Toen mensen dat tegen mij zeiden had ik zoiets van ‘ja ja…’ Maar nee echt, ik ben tijdens mijn zwangerschap 10kg bij gekomen en na 1,5 week was ik al 11kg kwijt. Het gaat dus niet alleen snel, maar je verliest ook nog eens extra kilo’s. En dat vinden wij vrouwen natuurlijk heel erg fijn!

Nadelen

Borstvoeding maakt je afhankelijk

Om de drie á vier uur wilt jouw baby drinken. En jij bent de enige die hem of haar dat kan geven. Dat maakt je dus afhankelijk. Wil je even snel naar de winkel? Met de honden wandelen? Douchen? Zorg maar dat je de baby eerst gevoed hebt voordat je aan jezelf kan denken. De tijd tussen de voeding is dus erg kostbaar. Je kunt natuurlijk afkolven, maar als je alleen bent móét je wel. Niemand kan het van je overnemen. Dus waar de baby is, daar ben jij.

Het kan erg vermoeiend zijn, vooral in de nacht

Fenna was de eerste nachten erg hongerig. Om het uur meldde ze zich om gevoed te worden. In de nacht kan dit erg vermoeiend zijn… Geloof me, het is geen pretje om zo vaak wakker te worden. Ik voelde me die dag dan ook erg gesloopt. Slapen zat er voor mij ook niet in overdag aangezien er dan bezoek was, en het feit dat ik midden in een verhuizing zat. Zodra zij sliep, gebruikte ik die tijd om dozen uit te pakken in plaats van mijn slaap in te halen.

Je kunt erg last hebben van lekkende borsten

Maak kennis met je nieuwe vrienden: borstcompressen. Deze helden kocht ik pas één week na mijn bevalling, want jeetje, het was niet te doen. Om het uur was ik mijn trui en beha aan het verschonen. ’s Nachts werd ik wakker en was mijn pyjama letterlijk zo nat dat ik het kon uit wringen. Borstcompressen zijn dus erg handig, maar je moet ze wel bij elke voeding verwisselen, anders heb je kans dat het alsnog gaat doorlekken.

Je naasten hebben je borsten nu al vaak gezien

Niet echt een pretje om je vader, broer of opa mee te laten kijken tijdens de borstvoeding. Maar soms zijn deze situaties gewoon niet te voorkomen. Toen ik bijvoorbeeld op het ziekenhuis lag, zat ik in een kamer, ik kon dus moeilijk naar boven of weggaan. Maar naarmate word je er wel handiger in, al moet ik zeggen dat sommige nipple slips gewoon niet te voorkomen zijn.

Conclusie

Dit zijn de voor- en nadelen die ik voornamelijk heb ik ervaren en nog steeds ervaar. Met flesvoeding heb je net zo goed voor- en nadelen. Maar als je minder afhankelijk wil zijn en je slaap je lief is, zou ik zeker kiezen voor flesvoeding. Afkolven is misschien een optie, maar niet altijd. Ik heb een kolf apparaat gehuurd, maar je moet afkolven na een voeding, waardoor ik soms nog maar heel weinig eruit krijg. En dan heb je er ook niet zo veel aan. Dan kon iemand maar net een voeding overnemen ermee. Achteraf gezien, als ik had geweten dat ik middenin een verhuizing terecht kwam, zou ik waarschijnlijk voor flesvoeding gekozen te hebben. Zodat ik de nachten tenminste kon doorslapen of in ieder geval door de dag heen ook al wat voedingen kon afgeven. Ik weet ook niet hoelang ik van plan ben om borstvoeding te geven. De meesten doen dit 2 á 3 maanden en als zij weer gaan werken, stoppen ze ermee. De ander gaat ermee door tot 1 jaar. Ik denk dat ik het een paar maanden zal doen. Echt niet tot 1 jaar. Ik denk dat ik dat mentaal niet eens vol hou.

Wat is jullie ervaring met het geven van borstvoeding? En welke voeding hebben jullie gekozen of gaan jullie kiezen?

2 Comments

  1. Bij mijn eerste heb ik heel bewust gekozen voor borstvoeding. Na een maand of 2 ben ik gestopt en voelde ik opeens weer wat energie hebben is! Toen besefte ik me pas hoeveel energie het me kostte.
    Daarom heb ik nu bij mijn tweede gekozen voor flesvoeding. Daar zitten ook nadelen aan. De stuwing is bijvoorbeeld.net zo heftig, maar je kunt deze niet weghalen door te voeden.

  2. Venkel Thee (2bekers door de dag) maakt melk. 1 jaar borst voeding het Beste. Maar op deze leeswerk en gevoel van mij dat dit niet uitvoerbaar is bij deze. Niks mis mee want ik heb zelf 40 dagen borstvoeding gehad. Daarna het ‘duurste’ babyvoeding zoals mijn moeder mij vertel 🙂 .

    je kunt jezelf als een koe voelen. Als dat het geval is bij jou kan ik je vertellen leef dat gevoel mee want dat zal zeker ook hulp zijn psichish bij maken van melk in je lichaam. (Koeien zijn heilig in indie).

    Je eigen realiteit slikken werkt meer in de voordeel alweer naar jezelf toe.

Write A Comment