De meningen zijn erg verdeeld dat ik op mijn 22ste mijn eerste kindje verwacht. Ik kreeg veel positieve reacties toen ik het nieuws onthulde, maar naarmate mijn zwangerschap zich ontwikkelde, kreeg ik toch vaak dezelfde vragen (ook wel vooroordelen) te horen. Elke jonge moeder zal ze wel herkennen en ze waarschijnlijk ook al zelf eens gehoord hebben.

 1. “Vind je het niet jammer dat je je leven weggooit?”
  Mijn leven weggooien, zo zie ik het niet. Ik had mamakriebels en wilde heel graag zwanger worden en mijn vriend ook. Wij openden voor onszelf een nieuw leven met een nieuw mensje! Heerlijk, toch?
 2. “Mis je het niet dat je niet meer uit kan gaan?”
  Alsof ik nooit meer uit kan gaan. En eigenlijk… Sinds mijn vriend en ik op ons zelf zijn gaan wonen, zijn we werkelijk veranderd in twee bejaarden. Doe mij maar op de vrijdag- en zaterdagavond een filmpje! En als we eens uit willen gaan, zullen oma en opa haar heel graag willen opvangen!
 3. “En je school dan?”
  Eh, ja dat doe ik nog steeds! Ik ben nu derdejaars van mijn opleiding HBO Communicatie. Dat betekent dat ik nog een jaartje te gaan heb! 🙂 Ik zie het juist positief dat ik nog op school zit en geen fulltime baan heb. Ik hoef maar 2 á 3 dagen op school te zijn waardoor ik haar vaker zie dan als ik fulltime zou werken. Als ik later een baan heb, is ze ouder. Maar als ze dan nog zo jong is, geeft mij dat meer rust als ik meer bij haar kan zijn dan bijvoorbeeld iemand anders!
 4. “Was het een ongelukje?”
  Nee, we hebben er bewust voor gekozen. We waren er allebei klaar voor, dus heb ik mijn spiraal laten verwijderen. Helemaal gepland en welkom dus 🙂
 5. “Vinden je ouders het niet te vroeg?”
  Nou, ik woon op mezelf met mijn vriend in een super mooi (en groot) appartement. We hebben inkomen, stabiliteit en ruimte. Ik denk dus dat ik mijn ouders niet toestemming ervoor hoefde te vragen! Mijn moeder reageerde wel een beetje geshockt omdat ze totaal geen idee had dat we ermee bezig waren. Maar ze vindt het hartstikke leuk om oma te worden! En ze weet dat we het financieel ook kunnen permitteren.

Dit zijn de meest voorkomende vragen die ik vaak krijg en mijn antwoorden erop. Ik denk dat als je er klaar voor bent en je leven op orde hebt, het niet uitmaakt hoe oud je bent. Al vind ikzelf onder de 20 wel erg jong. Ik zei vroeger altijd dat ik rond mijn 27ste aan kinderen wilde beginnen, maar toen ik eenmaal gesetteld was, was ik er wel klaar voor.

En het lijkt me hartstikke fijn om zo jong moeder te zijn. Ik zit boordevol energie en als ze haar puberteit bereikt, zit ik (hopelijk) niet in mijn overgang of heb ik last van een midlife crisis! 🙂 En omdat ik nog jong ben, zal mijn lichaam zich ook sneller herstellen na de zwangerschap en de bevalling minder complicaties hebben dan als ik ouder ben. Win-win, dus! Ik ben er helemaal blij mee!

Liefs,

Rowena

4 Comments

 1. 4 is zo herkenbaar! Alsof je pas zwanger mag worden rond je 30ste… Sommige opmerkingen zijn echt frustrerend haha.

 2. wat leuk! en dikke prima toch! toen ik met 16 jaar mijn vriend leerde kennen, dacht ik eraan om rond mijn 21ste moeder te worden. zo snel mogelijk haha. maar toen dat getal dichterbij kwam, zag ik er toch maar vanaf. ik ben nu 26 en voor het eerst zwanger. Ik vind het een mooie leeftijd, omdat ik heb gedaan wat ik wil. Ik heb een vaste baan en ik ben naar amerika geweest op vakantie. En nu is het tijd voor een gezin! En als jij dat gevoel eerder hebt is daar niks mis mee vind ik, als je zelf maar gelukkig bent en hebt kunnen doen wat je wilde! En leven weggooien? Juist een extra mooi leven ervoor terug krijgen zullen ze bedoelen!!

  • Inderdaad! Iedereen staat er anders voor op elke leeftijd. Mooi verhaal om te horen van jou!

Write A Comment