Tot Jaxx 6 weken was, had ik er nog nooit van gehoord: rust en regelmaat. Totdat hij als oververmoeide, overprikkelde baby werd opgenomen in het ziekenhuis. De eerste vraag die de zuster mij stelde, was: werk je volgens de 3 R’en? Uhh, wat? ‘Ja, rust, reinheid en regelmaat’. Nee dus.

Zorg bij een kind dat zo ‘in elkaar zit’ voor veel vastigheid in zijn leventje. Geef hem rust, reinheid en regelmaat. Vaste eet- en slaaptijden geven hem rust. En korte rituelen bij het opstaan en het slapengaan, doen hetzelfde. Probeer ook de hoeveelheid indrukken die je uk overdag oppikt te beperken, laat je baby bijvoorbeeld niet te lang omgeven worden door stadsdrukte of laat hem niet te veel of te ingespannen tv-kijken. Je baby gaat dan minder ‘druk’ naar bed waardoor hij makkelijker inslaapt. Veel baby’s hebben baat bij rust, reinheid en regelmaat.

Ik kan je vertellen, ik geloofde er niet zo in. Ik wist toch zeker zelf wel of mijn kindje behoefte had aan slaap? Het was gewoon een wakkere baby! Fout! Ik had een oververmoeide, overprikkelde en vooral verdrietige baby.

3 R’en

De eerste dag van de opname begonnen we meteen de 3 R’en toe te passen. We brachten Jaxx om vaste tijden naar bed. Ook gaven we om vaste tijden een fles. Thuis begon ik zelfs met een bedritueel: badderen/douchen, verhaaltje lezen, inbakeren en naar bed! Ik maakte alles voorspelbaar voor Jaxx, zodat hem dat rust gaf. Rust creëerden we ook door Jaxx in te bakeren in een Pacco inbakerdoek. Hij slaapt nu met 6 maanden nog in een Puckababy, het afbouwen gaat helaas moeizaam.

Werkte het?

Na een week merkten we thuis al grote verschillen. Jaxx sliep ineens 18 uur per dag in plaats van 6 (inclusief de nacht!). Ook ging het naar bed gaan zonder veel strijd en dronk hij zijn flesjes leeg. De nachten werden eindelijk weer waar ze voor bedoelt waren: slapen! Het huilen verminderde ook heel veel.

Nu nog passen we de 3 R’en toe. Jaxx blijft maximaal 90 minuten wakker en gaat dan weer naar bed. Het bedritueel is nog steeds hetzelfde en ook krijgt hij op vaste tijden flesjes en hapjes. Jaxx weet precies waar hij aan toe is en dat maakt de dagen voor hem voorspelbaar. Het heeft hier zoveel rust gebracht, ik kan het iedereen aanraden!

Liefs, Tamara

1 Comment

  1. Sommige volwassenen needs also rrr voor aangenaam leventje in alles snel quick maatschappij (smile)

    Kennisvol werk, Dankje

Write A Comment