Youtube groeit met de dag. Dat is wel te zien uit de volgende statistieken: er wordt per minuut 300 uur content geupload, maandelijks wordt er 6 miljard uur aan video’s bekeken en worden er 323 video’s per minuut bekeken op Facebook. Ja, dat is wat, hè? En toch verschijnen er dagelijks weer steeds nieuwe Youtubers. Ook niet gek, het is een trend dat erg besmettelijk is. Ik ben er zelf ook schuldig aan. We willen allemaal hetzelfde bereiken met onze Youtube video’s, namelijk: een groot bereik krijgen! Hoe meer views, hoe gelukkiger we worden. Klinkt best raar dat je van een getal een gat in de lucht kan springen. Wil je bekend worden op youtube? Lees verder! 

Maar na twee video’s geupload te hebben op Youtube, ben je er nog lang niet. Sterker nog, het duurt minstens drie jaar voordat jouw Youtube kanaal pas écht ontdekt wordt. Slik. Dat duurt nog wel even, zul je denken. Maar tegenwoordig zijn er zo veel kleine dingetjes die (grote) Youtubers doen om op te vallen, wat jij ook heel makkelijk kunt doen! In dit artikel geef ik jullie 10 tips die mij opvallen bij Youtubers die nu groot zijn geworden. Ik vind het zelf namelijk ook altijd leuk om naar wat onbekendere Youtubers te kijken, maar na een jaar behoorden deze ook al tot de iets bekendere. Zo heb ik geleerd wat zij precies deden met hun kanaal, en dat zal ik met jullie delen.

Door deze tips heb ikzelf binnen vier maanden ook maar liefst 1.400 abonnees weten te winnen. En eh, dat is best veel voor een starter! De meesten zitten namelijk na vier maanden pas op 100 — dat tevens ook helemaal niet slecht is. Less progress is better than no progress, right?

1. Beslis hoe jij jezelf wilt presenteren

Ben je een echte lolbroek of grappenmaker? Dan spreekt het voor zich dat jij video’s maakt om anderen te amuseren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan grappige challenges, vlogs waarin je prankt, etc. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit af te wisselen, bijvoorbeeld door serieus over te komen, maar zo nu en dan ook wat grappigs erin toe te voegen. Zo houd je je kijkers toch langer vast, dan dat het alleen maar over serieuze en saaie dingen gaat.

2. Hou je video’s kort en krachtig

Ik heb hier zelf ook nog wel moeite mee, want dan wil ik zo veel delen en kijk ik vervolgens mijn video terug en moet ik mezelf erop betrappen dat ik aan het gapen ben. Wie heeft er nu eigenlijk zin om een video van 30 minuten te bekijken? Maximaal 20 minuten is eigenlijk voldoende, probeer hem zelfs in te korten tot 15 minuten als het kan. Een make up tutorial vind ikzelf fijn als deze niet langer duurt dan 12 minuten, en een vlog van 9 minuten vind ikzelf het fijnste. Want geef toe, we willen de video wel écht zien, maar we hebben zo weinig tijd. Ik moet er zelf nog aan werken, maar dit kan wel een tip zijn voor jouw toekomstige video’s.

3. Aantrekkelijke thumbnail

Een selfie is niet erg aantrekkelijk. Maar een foto waar jij bijvoorbeeld een moeilijk gezicht trekt, doet alsof je huilt of whatever trekt toch meer kijkers aan. Zorg er dus voor dat je een aantrekkelijke thumbnail hebt, dit kun je ook doen met teksten of plaatjes eraan toe te voegen, let wel op dat je thumbnail niet té vol wordt, zo wordt het onoverzichtelijk.

4. Aantrekkelijke titel

Eigenlijk misleading en wordt ook wel ‘clickbait’ genoemd. Dit kan voor sommige kijkers leiden tot frustraties, maar zo worden wel je views opgekrikt. Als jij een wandeling gaat maken met je hond in de vlog en je titel is ‘wandelen met hond’ zal dit minder kijkers trekken dan ‘wat gebeurt er nu met mijn hond?!’ met een geschrokken gezicht van jou en je hond op de thumbnail. Jep, it’s true. Eigenlijk heel slecht, maar uiteindelijk gaat het allemaal om de cijfers.

5. Spoor je kijkers aan om te abonneren en te liken

Je ziet het elke Youtuber doen en ikzelf ook. Aan het einde van de video wordt meestal naar het rode knopje ‘abonneren’ gewezen en de tekst ‘doe een duimpje omhoog als je deze video leuk vond’ wordt ook niet achterwege gelaten. Toch helpt het echt. Ik ben meestal dan weer zo dat ik ook ga abonneren en ga liken. En zo zullen er wel meerderen zijn… (hoop ik).

6. Stop niet

Deze is eigenlijk zó belangrijk. Ik ben al 10 keer begonnen en gestopt met Youtube, omdat ik gewoon simpelweg het gevoel had dat mijn video’s niet bekeken werden. Dan lagen de views maar rond de 300 en dacht ik, fuck it en stopte ik weer. Eigenlijk niet goed! Hoe meer je upload, hoe meer video’s er van jou rondzwerven op Youtube en hoe groter de kans is dat je gevonden wordt. Upload zo veel mogelijk! En niet denken na drie video’s dat het niet lukt. Nee, gewoon niet stoppen, maar doorgaan. Mijn views liggen nu tussen de 1000 en 2000 na 29 video’s. Dus, niet opgeven!

7. Upload 2 á 3 keer per week

Ja, die tip van hoe meer video’s, hoe beter is geen grap. Daarom is het ook belangrijk om maar liefst 2 á 3 video’s per week te uploaden. Zo blijft jouw Youtube kanaal alive.

8. Werk met een uploadschema

Het is natuurlijk geweldig als je twee video’s per week upload, maar hoe geweldig is het als mensen wéten wanneer je iets upload? Neem daarom twee vaste dagen aan, zodat mensen weten wanneer ze een video van jou kunnen verwachten. (Of meer dagen)

9. Een mooie banner met (het liefst) jouw eigen logo

Heb je een blog of heb jij gewoon een geweldig logo? Laat deze dan terugkomen in jouw banner. Ik abonneer mij namelijk ook sneller op mensen met een mooie banner, dan geen. Heel raar eigenlijk, maar ik denk altijd: zo zullen vast meerdere mensen denken.

10. Vermeld jouw uploadschema in je banner

Elke maandag of vrijdag een nieuwe video? Vermeld dat dan in je banner. Mensen die namelijk nieuwsgierig naar jou zijn geworden, nemen meestal een kijkje op jouw kanaal om nog meer video’s te bekijken. Het is dus handig om al in je banner te vermelden wanneer jij upload. Huppa, weten zij dat ook weer.

Natuurlijk kan ik nog wel even doorgaan met de tips, maar deze zijn toch wel de meest bekende en helpen echt. Jullie zien het wel voorbij komen bij elke Youtuber: maar probeer het zelf ook eens! It works. Ook is het ook goed dat je bij elke video een goede omschrijving geeft van je video, met daarop volgend nog eens je upload schema, je social media en een klein stukje over jezelf. Zo krijg je toch weer nieuwe volgers erbij. Tevens is ‘over’ op je Youtube kanaal ook belangrijk. Heel veel mensen kijken hier namelijk naar om te kijken wie jij bent. Zorg dat je een goed stukje over jezelf hebt geschreven en vertelt wie je bent en wat je doet. Maak ook gebruik van de links die je in je banner kunt zetten. We willen namelijk allemaal toch meer verkeer naar je social media, right?

Ik hoop dat deze tips jullie helpen! Mochten jullie nog vragen hebben of tips, laat deze gerust achter in een comment!

3 Comments

  1. Dank je wel. Goede tips. Bij sommige benamingen denk ik echt: nooit van gehoord.. Ik ga me er zeker in verdiepen.

  2. Sissi Choulis Reply

    Dank je wel Rowena voor deze goede en duidelijke tips! Elke tip of truck is welkom 😉

    Hoop dat het mij ook gaat lukken om er meer te krijgen.

    Liefs van Sissi. # Nice Family & Friends

Write A Comment