Het is voor elke vrouw moeilijk die bevallen is én borstvoeding geeft om uit anticonceptie te kiezen. Er blijft namelijk maar weinig over: de minipil of een spiraal. Als je geen voorstander bent van een spiraal, heb je dus alleen nog de keuze uit een minipil (of condooms). Ik heb drie jaar lang een spiraal gehad, en kreeg hier zo veel bijwerkingen van, dat ik koos voor de minipil. Tevergeefs.

Zes weken na de bevalling was het zo ver: je mocht weer gemeenschap hebben. Dat betekende dus ook dat ik met de minipil mocht beginnen. De eerste week slikken was geen probleem, totdat ik plotseling ging menstrueren. Ik slikte immers toch de pil, hoe kon ik menstrueren? Ik dacht dat mijn cyclus weer even bij moest komen na die 9 maanden. Toen mijn menstruatieweekje weer voorbij was, was ik een weekje weer menstruatie-vrij, totdat de volgende menstruatie weer voor de deur stond. Ik werd letterlijk om de week (!) ongesteld.

Klachten

In eerste instantie zat er soms twee weken tussen, waardoor het nog niet zo opviel. Ik was er eerlijk gezegd heel laks in. Ik dacht wel: het voelt alsof ik gisteren nog ongesteld was. Maar toen ik het ben gaan bijhouden was ik letterlijk om de 1 of 2 weken ongesteld. Wat een verschrikkelijke ervaring. Vooral omdat ik ook nog eens heel veel klachten heb als ik menstrueer (buikkrampen, hoofdpijn, rugpijn), en dat ervaarde ik dus 2 of 3 keer per maand. Jezus.

Naar de dokter

Ik ben 24 maart begonnen met de minipil en vandaag, 5 juni, ben ik gestopt en naar de dokter geweest. Zij vertelde me dat als je ‘’menstrueert’’ — het zijn geen échte menstruaties, maar toch verlies je nog meer bloed dan tijdens een bevalling heb ik zo het idee —  moet je de minipil blijven doorslikken. Het is namelijk anders dan de gewone pil. O, echt? Ik dacht letterlijk dat ik dan maar even moest stoppen met slikken. Dus nee, het kon dus zijn dat ik zwanger was. Ik slikte even. No freaking way. Ik menstrueerde gelukkig op dit moment weer, dus dat was onmogelijk.

Ik heb het overwogen om toch weer terug te gaan naar een spiraal. Tenminste veilig voor de komende 5 jaar. En dan moet ik maar even leren leven met de bijwerkingen, want let’s be honest, als ik door zou gaan met de minipil zou ik straks misschien 3 keer zwanger worden, eindigen met 5 kinderen en die bijwerkingen net zo goed kunnen hebben (hoofdpijn etc). Laten we dat dus maar even uitsluiten. Vooral nu mijn kinderwens maar uitgaat naar één.

Conclusie

Van de minipil ‘menstrueer’ je vaker — de bloedingen zijn ook erger dan je normale menstruaties. En je moet het doorslikken ook al menstrueer je. Anders krijg je er nog een kleine bij, of 5. Voor mij niet weggelegd dus.

Had jij ook zo’n nare ervaring bij de minipil? Of had jij juist een positieve ervaring? Ik ben benieuwd!

Liefs,

Rowena

1 Comment

  1. Pil = chemie
    chemie ←→ biologisch (klok)

    = uit balans !

    Spiraal = niet bij iedereen

    conclusie uit deze formule = verantwoord en oplossing ligt bij de Man.

Write A Comment